+40 727305458 WhatsApp

Apartamente Arad – Vanzari apartamente Arad, Inchirieri apartamente Arad

Cauta

Our Blog

La ce trebuie sa fii atenta cand cumperi un apartament

Adaugat la octombrie 20, 2015 de arimob in Fără categorie

Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un apartament

Dupa ce petrec cativa ani platind chirie, multi oameni ajung la concluzia ca e mai rentabil sa plateasca lunar rata pentru un apartament doar al lor.

La cumpararea unui apartament trebuie sa stiti ca exista mai multe etape de parcurs pana la achizitionarea ofertei care sa corespunda cel mai bine asteptarilor dumneavoastra. In primul rand etapa premergatoare deciziei este foarte importanta. Acum are loc stabilirea bugetului si a modalitatii de plata, familiarizarea cu piata imobiliara, cu termenii specifici(cati dintre dumneavoastra nu s-au intrebat ce inseamna “semidecomandat” ,“CT”, sau “P+E”?), cu preturile pe cartiere si pe tipuri de apartamente. Odata strabatuta aceasta etapa, deveniti un “client potential”, informat, care stie ce locuinta isi doreste si de cati bani dispune.

Etapa a doua poate fi parcursa in doua moduri: pe cont propriu sau prin intermediar(agentie imobiliara). Studierea pietei poate fi anevoioasa, consumatoare de timp, de nervi si de bani. Recomandarea noastra este sa apelati la serviciile unei agentii imobiliare care va poate ajuta sa va atingeti scopul, acela de a achizitiona locuinta visata, in cel mai scurt timp, la un pret corect, si in siguranta.

Va doriti un apartament nou sau un apartament intr-un imobil vechi? Iata o intrebare care va poate pune inca de la inceput in incurcatura. Avantajul locuintelor noi sunt multiple, de la calitatea materialelor, la suprafete utile mai generoase, aer mai curat pentru ca de regula acestea sunt situate la marginea orasului, parcari asigurate, etc. Trebuie insa sa aveti in vededere si alte aspect cum ar fi: accesibilitatea(amenajarea strazilor, mijloace de transport), facilitatile din zona(scoala, gradinita, supermarket), santierele deschise(care provoaca disconfort fonic, mizerie, pericol pentru copii). In cazul in care doriti sa achizitionati un apartament intr-un imobil vechi, avantajele si posibilele dezavantaje prezentate mai sus se inverseaza.

Banii reprezinta un factor important. Atunci cand aveti un buget limitat, trebuie, fie sa alegeti o locuinta cu o suprafata mai mica intr-o zona buna, fie sa alegeti o zona periferica si sa va bucurati de confort.

Si pentru ca am vorbit de bani, sa detaliem putin aspect legate de pret si de alte costuri:

In ceea ce priveste TVA-ul la tranzactiile imobiliare, trebuie sa stiti ca reducerea de la 24% la 5% conform Ordonantei de Urgenta nr. 200/2008, se aplica doar pentru locuintele noi si daca sunt indeplinite anumite conditii: suprafata utila sa nu depaseasca 120 mp( 250 mp cu tot cu teren), valoarea maxima pentru care se aplica valoarea redusa a TVA-ului este de 380.000 Lei; o persoana necasatorita poate beneficia o singura data de aceasta facilitate; in cazul unei familii, niciunul dintre soti sa nu fi beneficiat in trecut de aceasta facilitate.

In ceea ce priveste costurile cu serviciile juridice, trebuie sa stiti ca, de regula, onorariul notarului este platit de catre cumparator. De asemenea impozitul pentru tranzactii imobiliare(intre 1% si 3% in functie de perioada de timp de cand vanzatorul a dobandit proprietatea) ramane exclusiv in sarcina vanzatorului.

Exista cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont cand cumparati un apartament:

  • Verificarea documentelor! Documentele care atesta calitatea de proprietar a vanzatorului, la extrasul de carte funciara care prezinta istoricul imobilului respectiv precum si daca acesta este sau nu liber de sarcini, la contractul de vanzare-cumparare(daca are sau nu clauze care sa va dezavantajeze).Va recomandam in acest caz sa apelati la serviciile unui avocat sau agentia imobiliara va poate oferi acest serviciu suplimentar.
  • Cum sunt vecinii? Chiar daca nu pare important pe moment, gandeste-te ca daca sunt foarte zgomotosi, acest fapt s-ar putea sa iti afecteze viata de zi cu zi. De asemenea, intereseaza-te daca sunt multe apartamente inchiriate in bloc, deoarece aceasta inseamna ca vecinii ti se vor schimba foarte des si nu vei sti niciodata daca urmatorii chiriasi vor fi linistiti sau petrecareti.
  • Blocul este situat in apropierea unor magazine mari sau cluburi? Daca nu suporti agitatia vietii de noapte, trebuie sa te interesezi daca iti vor bubui peretii din cauza muzicii date la maximum intr-un club din apropiere.
  • Exista parcare sau trebuie sa platesti in plus pentru acest serviciu?
  • Daca exista datornici la intretinere catre “Asociatia de Proprietari”
  • Daca ai ales un apartament intr-un complex construit recent, strange cat mai multe informatii despre dezvoltator, despre arhitectul angajat sa proiecteze blocurile si despre firma de constructii care a ridicat cladirile. Afla daca au existat probleme in trecut cu firmele respective (de exemplu, daca au fost implicate in procese sau daca au datorii).

0 comments

Comentarii inchise.

Sari la bara de unelte